Ontspanning en bewustwording blog

Relax, Open en Be: Ontspanning en Bewustwording

Na het luisteren van weer een prachtige podcast van Michael Singer (wat zijn ze goed!), bleef vooral het ontspannen centraal staan. Hij hamert op het belang van ontspanning in het midden van interne worstelingen. “Relax” kreeg daardoor voor mij een diepere betekenis. Het gaat niet alleen om fysieke ontspanning, maar om het toelaten van wat er is, zonder verzet, en het zakken in je diepere zelf. Dit proces van ontspanning en bewustwording is heel anders dan wat we meestal doen wanneer we onprettige gedachten of emoties ervaren. Dan verkrampen we, vechten we ertegen, of proberen weg te vluchten uit het moment. Vaak is ons denken de grootste uitvlucht.

De O van Open: Ruimte Geven Aan Wat Er Is

Relaxen (ontspanning) is dus een belangrijke voorwaarde om je te kunnen openen, zowel fysiek als mentaal, voor wat er is. De “O” van Open staat voor het openen van wat er op dat moment gebeurt; je zegt er als het ware “ja” tegen. Je verzet stopt, niet alleen tegen je oude pijn (de trigger van je weerstand), maar ook tegen de blokkade zelf. Zoals Michael Singer vaak zegt: “Let go of your inner garbage!” Niet tijdelijk, maar blijvend. Door je te openen voor de natuurlijke energiestroom van het leven, laat je de blokkades los. De energie wil door je heen stromen, maar wordt tegengehouden door interne blokkades (conditioneringen). Relax en open jezelf zodat deze energie kan stromen en de blokkades kunnen oplossen. Dit is een diepgaand proces van ontspanning en bewustwording dat ruimte geeft aan innerlijke groei.

Blokkades en Patronen: Waarom Het Zo Moeilijk Is

Die blokkades zijn voor iedereen anders. Iedereen heeft zijn eigen levenspad bewandeld en moeilijke momenten meegemaakt, vooral in onze (jonge) jeugd. Deze ervaringen laten diepe sporen na. De copingmechanismen die we ontwikkelen om met pijnlijke gebeurtenissen om te gaan, spelen we keer op keer af. De oude pijn komt naar boven en we reageren op de aangeleerde manier: vermijden, ontkennen, boos worden op anderen – allemaal manieren om het te managen en te controleren. Maar daardoor blijven we vastzitten in oude patronen. Het doorbreken van deze patronen vereist vaak een bewuste combinatie van ontspanning en bewustwording.

Relaxen: Het Begin van Openheid

Door simpelweg te relaxen op een manier die bij jou past (neem je lichaam erin mee: ontspan je schouders, open je borst, adem wat dieper of iets vergelijkbaars) en merk je dat er meer openheid ontstaat. Je opent je letterlijk voor het huidige moment. Vaak gebeurt dit vanzelf: je hoort meer geluiden, voelt je lichaam beter, je ademhaling wordt bewuster, en je neemt je gedachten op een afstand waar. Vanuit deze staat kunnen de oude blokkades naar boven komen en kan het proces van loslaten vanzelf plaatsvinden. Het combineren van ontspanning en bewustwording helpt je om meer in het huidige moment te komen en oude patronen los te laten.

Experimenteren met ontspanning en Bewustzijn

In deze fase is kan het interessant zijn om een experiment te doen, maar alleen als je daartoe geroepen voelt. Onderzoek wie het eigenlijk is die weg wil lopen van de ervaring. Sluit je ogen en stel je zelf een aantal vragen zoals, ben jij je gedachten en kan je ze controleren? Kan je gedachten sturen, of komen en gaan ze ongevraagd? Komen je gedachten in jou bewustzijn op of is bewustzijn onderdeel van je brein (body-mind)? Misschien wel het krachtigste experiment: onderzoek of jij als bewustzijn grenzen hebt. Stopt je bewustzijn bij je lichaam, of voelt het – als je je ogen sluit en niet vertrouwt op je oude concepten – alsof je lichaam een verzameling losse sensaties is die als het ware in de lucht hangen? Kom je in aanraking met andere bewustzijn’n of is er in je ervaring maar één? Misschien ervaar je dat er geen grenzen zijn aan bewustzijn, dat het open en grenzeloos is. Dat alle ervaringen – inclusief gedachten, emoties en lichamelijke sensaties – komen en gaan in jou. Dat opent de deur om te overwegen dat er misschien wel een bewustzijn is, waar we allemaal een onderdeeltje van zijn. Dan wordt het openen, als deze experimenten nieuw voor je zijn, iets wat gebaseerd is op directe ervaring en kan het steeds verder openen. Ontspanning en bewustwording spelen hier een centrale rol in en Francis Lucille is hierin voor mij een grote inspiratie bron. 

Loslaten van Blokkades: Begin Klein

Het openen en loslaten van blokkades duurt theoretisch gezien niet lang, maar in de praktijk is de weerstand vaak groot. Begin daarom met kleine dingen en merk al het verschil. Voel hoe de energie meer begint te stromen en je je levendiger, rustiger en meer gecentreerd voelt. Je komt uiteindelijk op de enige plek die er echt toe doet: Being, de “B”. Zijn, in het nu. Onze natuurlijke staat van aanwezigheid, ontspannen, levendig en moeiteloos. Dit proces van ontspanning en bewustwording brengt je steeds dichter bij je authentieke zelf.

Een Reis naar ‘Being’

Mijn reis naar ‘being’ begon zo’n 17 jaar geleden met meditatie en yoga, en de laatste 12 jaar ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het concept van Zijn. Steeds meer ervaar ik dat de “ik”, de persoon die ik dacht te zijn (soms ook het ego genoemd), naar de achtergrond verschuift, terwijl het bewustzijn op de voorgrond komt. De realiteit verschuift, en het wordt mij steeds duidelijker dat wij bewustzijn zijn – onbegrensd, open, toegankelijk, en zonder voorwaarden. Door te relaxen en je te openen, kun je steeds meer ervaren dat jij, als Being, er altijd al was en dat dit je ware basis is. Ontspanning en bewustwording helpen om deze verschuiving te ervaren en te verankeren.

De R.O.B.-Aanpak en Niet-Weten

Op momenten dat je dit ervaart (Rupert Spira noemt dit ‘feeling understanding’), kun je je niet voorstellen dat het ooit anders was. En op momenten dat je toch vastzit en je weer identificeert met emoties en gedachten, lijkt het juist weer ver weg. Maar hoe meer je deze R.O.B. stappen ‘toepast’, hoe gemakkelijker het wordt. De laatste “B” staat voor even niets doen, simpelweg zitten, liggen of staan zonder iets te hoeven doen, en het leven het over laten nemen. Daag je geloof in de beperkte “ik” uit en laat dat los, vooral als de experimenten die je hebt gedaan je laten zien dat je oude concepten over jezelf niet kloppen. Geef ruimte aan het nu. In dit moment hoef je niet te weten wat je precies bent. Je komt aan in het domein van niet-weten, een plek waar het denken niet kan komen, maar die je wel kunt ervaren. Het is prachtig hoe fijn het is om simpelweg te zijn in dit niet-weten. Te rusten in wat is, wat komt, en wat voorbij is. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *